Fashion Confession

Opbiecht 1: Ik houd dus echt enorm van mannenkleding. 

Opbiecht 2: Om zelf te dragen. 

*Aanvulling bij Opbiecht 1 & 2: Ik ben een mevrouw, en dus niet een meneer. 

Ja. Het is waar. Guilty as charged. Broeken, t-shirts, overhemden, stropdassen.. Ik hou er zo van. Hoe het zit, hoe het draagt, de uitstraling die het heeft. Bij mij thuis hebben mijn man en ik dan inmiddels ook de onuitgesproken overeenkomst: “Wat aan mijn kant van de kast ligt, is van mij. Wat aan jouw kant van de kast ligt is van ons.” En volgens deze stille wet leven wij de ochtenden waarin je soms maar nooit weet wie als eerste de “toffe nieuwe trui” in handen heeft. (*spoiler: Vaak ik. (**bedenk poppetje met halo boven het hoofd))  En nee lieve blog lezende mensen, bij ondergoed trek ik dan toch wel de grens. 

Maar, het kleden op androgyne wijze, zoals je dit modebeeld ook wel met een duur woord kunt omschrijven (heej, nu klinkt het toch ineens een stukje minder gek), is zeker niet iets wat ik bedacht. Was het maar zo! Het lijkt mij wel wat om als mode-pionier voorin de strijd te marcheren richting vernieuwing en hervorming van het algehele modebeeld, het omvergooien van de hokjesmentaliteit en volledige acceptatie van de uiting van de mens. Laten we zeggen dat dit één van de weinige gevallen is waarin ik met alle liefde en plezier mijzelf een “meeloper” mag noemen! 

Om ons beeld te verruimen, en tegelijkertijd om wellicht het hele denkbeeld wat dichterbij te brengen, laten we eens een kijkje nemen in de wereld van muziek & entertainment. Voorbeelden, trendsetters en ...daar was ‘ie weer.. pioniers in het tot stand brengen van een nieuw “normaal” worden veelal in deze categorie geboren en kenmerken zich voor velen in onze maatschappij, maar ook voor generaties vóór ons, als helden. Grootheden als Michael Jackson, Prince en David Bowie bijvoorbeeld brachten behalve muziek ook een manier van uiting door uiterlijk die omschreven zou kunnen worden als vrouwelijk. In omgekeerde richting (en nog wel levend) zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan artiesten als Madonna of Lady Gaga, waarvan mevrouw Gaga natuurlijk de grootste extremist in stijl nog het vuur aan de schenen zou kunnen leggen. Ook in de mode-industrie is hokjesdenken ‘zo passé’. Zolang je maar uniek bent, én bloedmooi op je eígen manier, één die het liefst zo ver mogelijk afwijkt van de norm ‘mooi-lelijk’ wat jarenlang ons beeld (en laten we eerlijk zijn, ook wel een percentage eigenwaarde) heeft bepaald. No more! Anders is beter, uniek is perfectie. En zelfs zoiets ‘lulligs’ als geslacht, laten we hierbij ons niet in de weg staan. (Nog) Niet bekend met dit fenomeen? Google voor de grap (en voor de verruiming :) ) eens namen als Andreja PejicRain Dove of Agyness Deyn, die niet model staan als man óf als vrouw, maar gewoon...als beide. 

Goed. Terug naar het hier en nu. Klinkt het je allemaal wat extreem in de oren? Geeft niks hoor, ik snap het. De gemiddelde Friese vrouw in een driedelig kostuum mét stropdas én pochet vind ik ook lastig voor te stellen. Toch is de androgyne trend misschien een show die zich iets minder ver van je bed afspeelt, dan je in eerste instantie zou denken. Dames, wat dachten wij bijvoorbeeld van onze mega veel te coole boyfriend-lookjes? Broeken, blazer, hoodies en laten we alsjeblieft onze nieuwste liefde; de zogenaamde “Dad-Sneakers” niet vergeten. Boys, jullie niet zeker? Wat dachten jullie van de ultra sleake skinny-broeken? De hogere laarzen voor het najaar en de winter? En.. Mijn persoonlijke absolute favoriet.. Stoer om overdwars over het torso te dragen: De gender neutrale heuptas? And the list goes on.. 

Wil je je nog niet helemaal onderdompelen in dit gender neutrale mode-riviertje wat rustig verder kabbelt richting de toekomst, maar toch wel nieuwsgierig hoe het voelt met één teentje in het water? Probeer eens een rustige vertaling van deze trend door bijvoorbeeld 1 item te kiezen van bovenstaande en deze te combineren met je eigen vertrouwde stijl. Voor de vrouwelijke lezer; pak een trendy trui in een maatje te groot (of een paar maatjes te groot) uit de kast van man, vriend of broer en combineer deze met een skinny jeans en sneakers uit eigen kast. Tip: Ben je wat kleiner van stuk? Rol de mouwen op tot aan de ellebogen, zodat het in ieder geval niet lijkt alsof je verdwijnt.

Mannelijke lezer; in alle eerlijkheid, andersom wordt lastiger vrees ik. Natuurlijk, whatever makes your day. Maar als “beginner” zou ik niet meteen verwijzen naar de garderobe van je vrouw, vriendin of zus. Een goed zittende skinny jeans is inmiddels een ruimschoots geaccepteerd mode-item in het gemiddelde straatbeeld en dit lijkt mij dan ook een goed beginpunt. Maar, vergeet ook de verdere afstyling niet in bijvoorbeeld kapsel en accessoires! Hier valt, zoals gewoonlijk, ook veel van een trend in door te vertalen. Denk aan de zogeheten men bun (plat Hollands met al zijn bijbehorende charme vertaald: mannen knot), of gewoon losse, lange manen. Slinger ook eens een ketting of 2 om je hals, en, om de trend een goede aansluiting te geven (eerlijk is eerlijk, een persoonlijke voorkeur speelt hierin ook mee) houd hierbij als leidraad meer van een beeld in je achterhoofd van Waylon, dan van Snoop Doggie Dog. Maar heej, ieder z’n ding natuurlijk. 

In mijn beleving is het zo dat er achter elke ontwikkeling in de modewereld een behoefte van mensen ligt, welke vertaald wordt in een uiterlijk.   

Lieve iedereen, waar het hier natuurlijk vooral en boven alles om draait is acceptatie en gelijkwaardigheid. In mijn ogen een behoefte van de maatschappij om zich, met welk uiterlijk of uiterlijke kenmerken dan ook, geaccepteerd te voelen.. Mooi te voelen.  

Mooi en lelijk. Het zijn slechts begrippen waar wij zelf een invulling aan geven, en een waarde aan toekennen.  Ongeacht welke “jas” iemand aan wil trekken.. Wanneer uiterlijk overeenstemt met innerlijk, is dát juist niet fantastisch?!  

Tuurlijk, ik zeg heus niet dat iedereen in z’n blootje de straat op moet rennen omdat ze zich in hun geboortekostuum het allermooist voelen, een klein beetje gezond verstand is hier aan de orde. Ik zeg alleen dat ik denk dat de wereld groot genoeg is voor iedereen om zichzelf te kunnen en mogen zijn. En, emo-kip als dat ik ben.. denk ik dat ons hartje ook wel groot genoeg zou moeten zijn om dat helemaal ok. te vinden.. 

 
img003.jpg
 
 

Pearls on a Mission.